Skip to content

June 14, 2010

3

JA til vuvuzela!

CC picture - http://www.aeromental.net/2010/06/13/the-vuvuzelas-of-the-world-cup-in-south-africa/

(CC-BY-SA) Axel Bührmann.

En ting er at det er praktisk vanskelig å gjennomføre et forbud av vuvuzelaene på fotball-VM arenaene nå midt i mesterskapet. Jeg mener videre at det er helt bak mål å tenke på å forby det i det hele tatt.

Se for deg følgende scenario: Lillehammer, en vinterdag i 1994. Etter en fantastisk dag med store idrettsprestasjoner og yredene folkeliv kommer IOC med en kunngjøring: Kubjeller og OL-floka langs løypene på fem-mila blir forbudt. Det forstyrrer skiløperne, sier Samaranch. Flere utenlandske skiløpere klager over for høyt støynivå som går utover konsentrasjonen.

Den samme situasjonen utspiller seg i disse dager i Sør-Afrika under fotball-VM. Trenere, spillere og publikum (stort sett fra andre deler av verden enn det afrikanske kontinent) krever at de afrikanske fotball-trompeten, vuvuzelaene, må avskaffes. Spillerken klager på at det er umulig å kommunisere, TV-seerne klager over bisvermer i TV’en.

Idrett er kultur. Fotball er en av verdens største idretter. Ergo er fotball-VM en av verdens største kulturbegivenheter. Å forby en vesentlig del av den sørafrikanske fotball-kulturen fordi det er “annerledes” enn det vi til daglig opplever i Tippeligaen eller Premier League ville vært galskap. Kanskje vi faktisk burde sett til hvordan de feirer fotballfest lenger ned på kontinentet, og tatt med oss noe av stemningen tilbake til Europa?

Jeg syns det er påfallende at det stort sett er trenere, spillere og publikum fra andre kontinenter som klager på dette. Som Kjetil Siem sier til VG: – Vi lever med dette hver uke gjennom hele fotballsesongen, og verken for TV-selskaper eller seere har dette vært noe problem.

Kubjeller i Norge, samba og trommer i Brasil og vuvuzela i Sør-Afrika er alle viktige deler av nasjonenes identitet og idrettskulturen, og bør derfor ønskes velkommen!

Og for dere som deltar i klagekoret som vil forby vuvuzelaen: Spar noen kalorier og test ett eller flere av disse tipsene i stedet:

* Bruk en vuvuzela-demper på TV’en din (hentet fra @sigvei)

* Bruk Twitter som kommentator

* Bruk en tekstbasert dekning av kampen, f.eks. VG Live

* Se kampen ute med god stemning som ofte overdøver lyden av vuvuzelaene, f.eks. på Kontraskjæret

* Sett på denne flotte Spotify-listen med VM-sanger som kan overdøve vuvuzelaen på TV’en din

Ha et strålende verdensmesterskap!

 
Read more from Nonsense
 • http://nicolaialexander.wordpress.com Nicolai Alexander Kirkeng

  Og for de som har iPhone og ikke kan få nok av vuvuzelaene eller bare vil være med på moroa:

  http://ipod1.no/artikkel/3928/fa-deg-din-egen-vuvuzela-pa-iphone

 • Christopher Eikanger Andersen

  Jepp!

  Og jaggu finnes det ikke en Android-app til det også. God stemning med den på Kontraskjæret i går :-)

 • http://nicolaialexander.wordpress.com Nicolai Alexander Kirkeng

  Strålende!

  Får ta å laste den ned så jeg også kan ha med meg en vuvuzela på kontraskjæret i dag;)